Objavljen novi broj glasnika “Svetac”


Pred Božić je iz tiska izašao novi, osmi, broj glasnika Svetišta sv. Nikole Taveliću u Šibeniku “Svetac”.

U uvodniku rektor Svetišta fra Ivan Bradarić podsjeća kako “i ovo vrijeme u kojemu mi živimo vrijeme je brojnih oluja i protivnih vjetrova”.

“Ne smijemo gubiti glavu i dodatno pojačavati osjećaj vrtoglavice i nesigurnosti. Po riječima pape Franje, izrečenim u propovijedi u ožujku 2020. godine, pozovimo Isusa u lađe našega života. Predajmo mu svoje strahove da ih on pobijedi.”

Središnja tema ovoga broja ovogodišnja je proslava blagdana sv. Nikole Tavelića. Tom prigodom svečano euharistijsko slavlje je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

U trodnevnici pred sam blagdan predstavljena je monografija “Sveti budite”, te čitatelji mogu pročitati prilog s predstavljanja 12. studenoga.

Glasnik radosno izvještava da je zaokružen plan proslave jubileja. Iako ne onako kako je prvotno zamišljeno, ipak “Tavelino” je dovezao hodočasnike u Vječni grad kako bi na mjestu kanonizacije još jednom izrekli zahvalu Nebeskome Ocu.

U godini 2021. za promicanje štovanja sv. Nikole Tavelića dodijeljene su dvije nagrade fra Ivanu Bradariću. Nagradu za niz emisija “Tavelićev timbar vire” dodijelilo mu je Hrvatsko društvo katoličkih novinara u povodu Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija. Godišnja nagrada Grada Šibenika za poseban doprinos u području religijske kulture fra Ivanu je dodijeljena u povodu proslave blagdana sv. Mihovila i Dana grada Šibenika.

S čitateljima svoja sjećanja na kanonizaciju, ali i posljednje godine koje provodi u šibenskom samostanu, rado dijeli fra Augustin Kordić.

Fra Augustin čitatelje vodi šibenskim svetištem, a u ovome broju predstavlja kipove i reljefe u crkvi sv. Frane.

Uz 150. obljetnicu rođenja šibenskoga biskupa Jeronima Milete čitatelji mogu pobliže upoznati lik ovog svetog čovjeka, franjevca konventualca, biskupa u teškim ratnim godinama, velikog Tavelićevog štovatelja koji je svoje posljednje počivalište našao podno svečeva oltara.

Ovdje je i poticajni tekst o hodočašćima, tj. njihovu mjestu u životu hrvatskih vjernika, s posebnim osvrtom na hodočašća vezana uz sv. Nikolu Tavelića. U tom kontekstu, fotografijom su zabilježena hodočašća u šibensko svetište u vrijeme koronavirusa.

Izvor: IKA-Zagreb

OBJAVLJENO: 22.12.2021.

Aktualno

Kad i Svetac zatreba pranje

Blagdan sv. Ante pustinjaka proslavljen je u crkvi sv. Frane u Šibeniku, gdje se njeguje stoljetni kult i štovanje mlađeg i poznatijeg njegova imenjaka, sv. Ante Padovanskoga. Uskoro će i […]

Proslavili smo blagdan Gospodinova Rođenja

Radosno slavimo ovaj blagdan mi koji smo se pripremali za njega, četverotjednim vremenom došašća. Mi koji smo kroz liturgiju slušali njegovu riječ: po proroku Izaiji – da pripravimo put; po […]

Bog ili ništa!

Boga možemo susresti jedino u vječnoj tišini, kaže kardinal Robert Sarah. Bog govori šutnjom i jedino šutnja može iskazati Boga. Jedino je tišina ono nešto iskonsko iz kojega sve izvire. I kada nije […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti