NAJAVA: Blagdan jezika sv. Ante – 18. veljače


U zajedništvu s braćom koja čuvaju tijelo i baziliku sv. Ante u Padovi braća samostana sv. Frane u Šibeniku u nedjelju 19. veljače 2023. godine svečano će obilježiti 760. obljetnicu prijenosa tijela sv. Ante Padovanskoga iz crkvice Maria Mater Domini, u kojoj je pokopan 17. lipnja 1231. godine, u baziliku izgrađenu njemu u čast.

Naime, dana 8. travnja 1263. godine (prva rekognicija, lat. recognitio, hrv. razgledavanje, ispitivanje), pronašavši neraspadnut Svečev jezik sv. Bonaventura izustio je poznati hvalospjev jeziku: „O jeziče blagoslovljeni, koji su uvijek blagoslovljao Gospodina, i druge si blagoslivljati učio; sad je očito kakve te zasluge uzvisiše pred Bogom.“ Druga rekognicija Svečeva tijela dogodila 1310. godine povodom prijenosa u kapelu gdje se danas nalazi.

Blagdan prijenosa Svečeva tijela, pučki Festa della Lingua (blagdan jezika) i zimski sv. Ante, ne slavi se u travnju, nego 15. veljače ili u najbližu nedjelju, a to pak u spomen na još jednu rekogniciju tijela sv. Ante, iz 1350. godine, povodom posjeta kardinala Guida de Bolougne, čudesno ozdravljenoga Svečevim zagovorom, koji je bazilici poklonio svečani relikvijar u kojemu se čuva neraspadnuta Svečeva čeljust.

Četvrta rekognicija tijela dogodila se 6. siječnja 1981. godine povodom 750. obljetnice smrti sv. Ante. Komisije imenovane od Svete Stolice s pažnjom su otvorile grob i pronašle drveni kovčeg, zamotan u skupocjeno platno, u kojemu su se nalazili: svečevo tijelo (kostur), redovničko odijelo (habit), „massa corporis“ (pepeo) i Svečeve glasnice. Od ožujka 1981. godine vjernicima je moguće vidjeti habit i relikvije glasnica u kapeli relikvija u bazilici. Povodom obnove kapele i groba sv. Ante, tijekom veljače 2010. godine bilo je moguće vidjeti i štovati Svečeve relikvije.

U crkvi sv. Frane, višestoljetne antunovske tradicije i pobožnosti, ovim povodom bit će izložen relikvijar sv. Ante s djetetom Isusom u naručju i dan vjernicima na čašćenje. Svete mise su po redovitom nedjeljnom rasporedu (8, 10.30 i 18 sati), a poslije večernje svete mise bit će procesija sa svijećama.

OBJAVLJENO: 14.2.2024.

Aktualno

Uskrs 2024.

U nastavku se nalazi raspored ispovijedanja i drugih liturgijskih slavlja do 24. ožujka do 19. svibnja, tj. od Cvjetnice – Nedjelje muke Gospodinove do svetkovine Pedesetnice – Duhova. Dođite, proslavimo […]

NAJAVA: Trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića, u crkvi sv. Frane u Šibeniku, stoljetnom mjestu izražene antunovske pobožnosti dana 19. ožujka o.g. započinje pobožnost „Trinaest utoraka“ pred blagdan sv. Antuna […]

Corda pia – Srca mila

Kako bismo dostojno obilježili 800 godina rana sv. Franje Asiškoga, vjernicima koji se okupljaju u crkvi sv. Frane želimo ponuditi jednu novu, tj. staru pobožnost. „Corda pia“ – „Srca mila“ […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti