Molitveni spomen 150. obljetnice rođenja biskupa Milete


U samostanu sv. Frane u Šibeniku u subotu 17. travnja 2021. obilježena je 150. obljetnica rođenja fra Jeronima Milete, franjevca konventualca, a kasnije šibenskog biskupa i apostolskog administratora dijela Zadarske nadbiskupije.

Prije zajedničke molitve Srednjeg časa gvardijan Samostana sv. Frane fra Ivan Bradarić, izložio je sažeti životopis biskupa Milete. “U svome Redu franjevaca konventualaca obnašao je najviše funkcije i službe, a također i u nekim rimskim kongregacijama. Taj skromni redovnik velikih mogućnosti i darova, opisuje u svom dnevniku, autobiografiji, kako ga je vijest da ga je papa Benedikt XV. imenovao šibenskim biskupom zatekla dok je metlom čistio sobu.

Valjda neće biti odveć banalno i neukusno ako kažem kako je ubrzo metlu zamijenio biskupskim štapom, ali ne da bi njime prijetio, nego da bi se na njega oslonio kao na Krista. Za biskupa je posvećen 26. veljače 1922. u bazilici Dvanaest apostola u Rimu. U rodnom Šibeniku je s oduševljenjem dočekan 29. ožujka, a 2. travnja uslijedilo je ustoličenje”, zaključio je fra Ivan. Ujedno je najavio i skori znanstveni simpozij o biskupu Mileti, koji će se održati 6. studenoga ove godine.

Prigodni nagovor tijekom molitve Srednjega časa imao je šibenski biskup Tomislav Rogić. Kazao je kako je vrijeme biskupske službe Jeronima Milete bilo jako zahtjevno razdoblje između dva svjetska rata. A onda se zlo ponovno razmahalo u II. svjetskom ratu. Trebalo je sve to izdržati, vjeru svjedočiti, narod hrabriti i pomagati.

“Njegov život bio je borba za vjeru i svjedočanstvo ljubavi Božje. Ni stradanja kroz koja je prolazio, ni smjene svjetskih vladara, niti ikakve druge neprilike i neimaštine, strahovi, prijetnje, ugroze, nisu ga poljuljale da ostane Bogu vjeran i učini najviše što može, vođen duhom molitve i predanja. Biskup Mileta uspio je cijeli život živjeti nadahnut Kristovim riječima upućenim apostolima: Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! – Ja sam Put, Istina i Život. Danas se molimo za njega da mu Svevišnji u Nebu božanski obilato nagradi svaki trud, žrtvu i molitvu. A njegov primjer nama ostaje trajni izazov i putokaz: vjere i pouzdanja u Boga, prolaznosti zemaljskih nevolja i naše vlastite usmjerenosti prema vječnosti u Bogu”, poručio je biskup Rogić.

Na kraju molitve biskup Rogić je nad grobom biskupa Milete izmolio odrješenje. Vijenac je na grob položio generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

OBJAVLJENO: 17.4.2021.

Aktualno

Kad i Svetac zatreba pranje

Blagdan sv. Ante pustinjaka proslavljen je u crkvi sv. Frane u Šibeniku, gdje se njeguje stoljetni kult i štovanje mlađeg i poznatijeg njegova imenjaka, sv. Ante Padovanskoga. Uskoro će i […]

Proslavili smo blagdan Gospodinova Rođenja

Radosno slavimo ovaj blagdan mi koji smo se pripremali za njega, četverotjednim vremenom došašća. Mi koji smo kroz liturgiju slušali njegovu riječ: po proroku Izaiji – da pripravimo put; po […]

Bog ili ništa!

Boga možemo susresti jedino u vječnoj tišini, kaže kardinal Robert Sarah. Bog govori šutnjom i jedino šutnja može iskazati Boga. Jedino je tišina ono nešto iskonsko iz kojega sve izvire. I kada nije […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti