Hodočasnici sv. Nikoli


Nakon središnjega događanja Velikoga jubileja 50 godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića, organizatori ne kriju radost zbog činjenice kako je sve proteklo dostojanstveno, za što zahvaljuju u prvom redu dragom Bogu, kojemu ide i zahvala za vrijeme koje je kao što se moglo čuti „bilo taman“.

Zasigurno će se neki baviti i mišlju o brojkama.

Da, to je jedno zanimljivo, a opet uvijek jako „Klisko“ područje.

Nikada se nije krilo da se očekuje mnoštvo vjernika. O tome je osobito posljednjih dana tijekom popratnih događanja trodnevne priprave često govorio i šibenski biskup Tomislav Rogić. Najava je bilo mnogo iz raznih dijelova Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine, iseljeništva. No, sve je zaustavila korona.

Ipak, valja naglasiti kako je euharistijskom slavlju nazočio lijep broj vjernika koji su, poštujući preporuke, ispunili prostor na Trgu Ivana Gorana Kovačića, zatim Trg Nikola Tomasea, crkvu sv. Frane i klaustar te park. Tako možemo doći i do broja koje tisuće.

Hodočasnici sv. Nikoli bili su i nadbiskupi i biskupi predvođeni apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj, kao i franjevci konventualci iz različitih samostana diljem Hrvatske te iz Slovenije. Nazočni su bili i predstavnici klera iz Bosne i Hercegovine, a dakako najbrojniji svećenici koji djeluju na području Šibenske biskupije.

Posebno zapažena bila je skupina vjernika koja je iz Zagreba pristigla u organizaciji mjesečne revije „Veritas“, skupina vjernika koja se okuplja oko crkve sv. Frane u Splitu, vjernici iz Tribunja i Vodica pristigli ribarskim brodom, te skauti Šibenske biskupije. Na proslavi u Šibeniku našla se i skupina članova Hrvatskoga liječničkog katoličkog društva.

Više stotina vjernika došlo je iz raznih župa Šibenske biskupije. K tome treba pribrojati i mnogo njih koji su došli u privatnoj organizaciji, čak iz Austrije.

Nakon euharistijskog slavlja, mnogi hodočasnici su razgledali i Muzej sv. Frane, te se okrijepili u klaustru samostana.

OBJAVLJENO: 22.6.2020.

Aktualno

Medalja sv. Ivana Pavla II.

Kardinal Josip Bozanić, prigodom slavlja blagdana sv. Nikole Tavelića, tijekom kojega je i zaključena Godina sv. Nikole, darovao je Medalju sv. Ivana Pavla II. rektoru svetišta fra Ivanu Bradariću.

Zaključena Godina sv. Nikole

Svečano euharistijsko slavlje u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku na blagdan prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u subotu 14. studenoga, predslavio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip […]

Blagdan sv. Nikole Tavelića 2020.

U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića, u crkvi sv. Frane u Šibeniku, u subotu 14. studenoga 2020., proslavit ćemo blagdan prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca i zaključiti Godinu sv. Nikole […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik