Hodočasnici sv. Nikoli


Nakon središnjega događanja Velikoga jubileja 50 godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića, organizatori ne kriju radost zbog činjenice kako je sve proteklo dostojanstveno, za što zahvaljuju u prvom redu dragom Bogu, kojemu ide i zahvala za vrijeme koje je kao što se moglo čuti „bilo taman“.

Zasigurno će se neki baviti i mišlju o brojkama.

Da, to je jedno zanimljivo, a opet uvijek jako „Klisko“ područje.

Nikada se nije krilo da se očekuje mnoštvo vjernika. O tome je osobito posljednjih dana tijekom popratnih događanja trodnevne priprave često govorio i šibenski biskup Tomislav Rogić. Najava je bilo mnogo iz raznih dijelova Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine, iseljeništva. No, sve je zaustavila korona.

Ipak, valja naglasiti kako je euharistijskom slavlju nazočio lijep broj vjernika koji su, poštujući preporuke, ispunili prostor na Trgu Ivana Gorana Kovačića, zatim Trg Nikola Tomasea, crkvu sv. Frane i klaustar te park. Tako možemo doći i do broja koje tisuće.

Hodočasnici sv. Nikoli bili su i nadbiskupi i biskupi predvođeni apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj, kao i franjevci konventualci iz različitih samostana diljem Hrvatske te iz Slovenije. Nazočni su bili i predstavnici klera iz Bosne i Hercegovine, a dakako najbrojniji svećenici koji djeluju na području Šibenske biskupije.

Posebno zapažena bila je skupina vjernika koja je iz Zagreba pristigla u organizaciji mjesečne revije „Veritas“, skupina vjernika koja se okuplja oko crkve sv. Frane u Splitu, vjernici iz Tribunja i Vodica pristigli ribarskim brodom, te skauti Šibenske biskupije. Na proslavi u Šibeniku našla se i skupina članova Hrvatskoga liječničkog katoličkog društva.

Više stotina vjernika došlo je iz raznih župa Šibenske biskupije. K tome treba pribrojati i mnogo njih koji su došli u privatnoj organizaciji, čak iz Austrije.

Nakon euharistijskog slavlja, mnogi hodočasnici su razgledali i Muzej sv. Frane, te se okrijepili u klaustru samostana.

OBJAVLJENO: 22.6.2020.

Aktualno

Godišnja nagrada HDKN

Dobitnik Godišnje nagrade Hrvatskoga društva katoličkih novinara: fra Ivan Bradarić Hrvatsko društvo katoličkih novinara dugi niz godina dodjeljuje nagrade i priznanja o Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija. Ove godine, nagrade […]

Uzašašće i Molitveni maraton

Svetkovina Uzašašća proslavljena je svečano i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Svetu misu je predslavio gvardijan fra Ivan Bradarić. Posebnost ovogodišnje proslave je preklapanje s blagdanom Gospe Fatimske. Fra […]

Deveti utorak sv. Ante u Šibeniku

U sklopu duhovne priprave trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante u šibenskoj crkvi sv. Frane, čiji je suzaštitnik sv. Ante, vjernici grada Šibenika i okolice hodočastili su svome svecu već […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik