Drugi dan trodnevnice: fra Josip Ivanović


U crkvi sv. Frane slavljene su tri mise. Večernje euharistijsko slavlje kojem je prethodila pobožnost sv. Nikoli predvodio je rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića i gvardijan Samostana sv. Frane fra Josip Ivanović.

U homiliji se, tumačivši naviještenu Božju riječ, posebice osvrnuo na riječi Psalma 63 „tebe žeđa duša moja, Gospodine, Bože moj“. Istaknuo je da tekst psalma izražava ljudsku čežnju, težnju i žudnju za Bogom, te kao da opisuje čitavo življenje sv. Nikole Tavelića.

Držeći se nadalje kitica psalma, fra Josip ih je povezao s događajima iz svečeva života: od odrastanja i rasta u vjeri u Šibeniku, preko propovijedanja i prenošenja vjere u Bosni, do potvrđivanja vjere i mučeništva u Jeruzalemu.

Stavivši Boga u središte svoga srca sv. Nikola je vjernicima ostavio primjer mudroga življenja u drugovanju s Gospodinom.

„Što možemo jedni drugima poželjeti i reći, negoli: želimo biti s Gospodinom. Ili, kako bi bl. Karlo Habsburški rekao sa svojom Zitom: Pomozimo jedno drugom do raja. Ako si ne možemo pomoći, nemojmo si odmagati – pomozimo jedni drugima doći do raja“, potaknuo je o. Ivanović.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor svetišta.

VIJEST/FOTO: Filip Vrbanić/IKA

OBJAVLJENO: 16.11.2023.

Aktualno

Blagdan sv. Nikole Tavelića

Svečano proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića

Dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je središnje euharistijsko slavlje blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca Nikole Tavelića, u utorak 14. studenoga 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku. Na samome početku […]

Procesija ulicama Grada Šibenika

Po dočeku, a prije euharistijskoga slavlja odvila se svečana procesija gradskim ulicama sa slikom najstarijega poznatog prikaza sv. Nikole Tavelića, koji se čuva u drevnom šibenskom samostanu. Tijekom molitvenog hoda, […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti