Četvrti petak velike devetnice


U Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića 9. listopada proslavljen je četvrti petak priprave za blagdan prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca

Nakon pobožnosti sv. Nikoli euharistiju je predvodio fra Tomislav Glavnik, inicijator izrade i postavljanja kipa sv. Nikole Tavelića u Jeruzalemu.

Predslavitelj se na početku propovijedi prisjetio seminara na kojem je sudjelovao u Kući susreta “Tabor” u kojem je tada djelovao fra Zvjezdan Linić. Izdvojio je dva događaja – polaganje ruku na đakone i svećenike i molitvu za prisutnu opsjednutu osobu, kada se prvi put na taj način susreo s djelovanjem đavla.

Te događaje povezao je s Evanđeljem dana u kojem Isus izgoni zloduha. Iz svog iskustva voditelja hodočašća u Svetu Zemlju fra Tomislav je opisao Isusov subotnji susret s opsjednutim u Kafarnaumu. U njemu je “Isus izrekao najljepše propovijedi” i “najviše čudesa učinio”, ustvrdio je te vjernicima rekao da je stoga njihov Kafarnaum Svetište u kojem su okupljeni.

Potaknuo je vjernike da odaberu Krista, jer u Crkvi, koja je “učionica života gdje hrabro i iskreno sebi želimo odgovoriti jer ljubimo istinu do kraja”, a đavao je otac laži. Istaknuo je lik sv. Nikole Tavelića koji je pristao uz Istinu. “Istina je moto, maksima ispod koje kršćanin ne može ići. Zato Isus sam kaže da će nas istina osloboditi.”

Propovjednik je rekao da je sv. Nikola svoje mučeništvo podnio ekstremno u tri dana, a “netko od vas, od nas možda ima trajno životno mučeništvo”. Stoga je na kraju zamolio svečev zagovor u ovozemaljskom nastojanju građenja za nebo te za dioništvo u konačnoj proslavi u vječnosti s njime.

Velika devetnica nastavlja se u petak, 16. listopada, kada će u katedrali sv. Jakova biti poseban program, a večernju misu u 19 sati predslavit će biskup Tomislav Rogić.

OBJAVLJENO: 10.10.2020.

Aktualno

Šesti petak velike devetnice

Na spomendan sv. Ivana Capistranskog, u petak 23. listopada, proslavljen je šesti dan velike devetnice uoči blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca. Večernju misu predslavio je gvardijan Samostana sv. Frane i […]

Peti petak velike devetnice

Fra Antonio Mravak, voditelj filijalne zajednice sv. Nikole Tavelića Župe Gospe Sinjske, predslavio je večernju sv. misu u našem Svetištu na peti dan velike devetnice uoči blagdana prvoga hrvatskog kanoniziranog […]

Novi broj časopisa Svetac

Ako želite da na vašu adresu stiže časopis Svetac, koji izlazi dva puta godišnje, molimo vas da nam o tome pošaljete povratnu informaciju te da nam naznačite koliko primjeraka želite […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavilića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik