Blagdanski raspored u crkvi sv. Frane


Dani prije blagdana Božića nose puno užurbanosti i raznih organizacijskih pothvata kako bi proslava protekla u što boljem ozračju. Vjernici katolici drže prvenstveno do duhovne priprave i liturgijske proslave ovoga blagdana. Poziv vjernicima da se dobro duhovno i sakramentalno pripreme za blagdan Božića upućuju i fratri samostana sv. Frane u Šibeniku.

Ispovijedanje u crkvi sv. Frane je po slijedećem rasporedu: petak 20. i subota 21., te ponedjeljak 23. i utorak 24. prosinca ispovijeda se od 08.00 do 12.00 sati te od 16.00 do 18.30 sati. U nedjelju je ispovijedanje samo uz slavlje svetih misa. Uz važnu napomenu da na Polnoćki i na Božić, zbog sudjelovanja u liturgijskom slavlju nema ispovijedanja.

Apostolsko pismo Svetoga Oca Franje o značenju i vrijednosti jaslica, Čudesan znak jasala, potiče vjernike da Isusovo rođenje prikažu figurativno, na vidljiv način, izradom jaslica i postavljanjem u vlastitim domovima ali i na svim javnim mjestima. „Dok promatramo prizor Isusova rođenja pozvani smo poduzeti hod u duhu privučeni poniznošću Boga koji je postao čovjekom kako bi se susreo sa svakim muškarcem i ženom. I otkrivamo da nas On toliko ljubi da je postao jedno s nama kako bismo i mi mogli postati jedno s Njim“ – potiče papa Franjo i naglašava kako je tradiciju izrade jaslica uveo i osobito popularizirao sv. Frane Asiški 1223. godine.

Jaslice s posebnom temom

Među vjernicima Hrvatima jaslice su skoro neizostavan božićni dekor, ne samo po crkvama nego i u svim obiteljima. Franjevačku tradiciju izrade jaslica već stoljećima njeguju redovnici samostana sv. Frane koji se spremaju da u novoj 2020. godini proslave nekoliko važnih i velikih jubileja te su i njihove jaslice u crkvi sv. Frane ove godine rađene s posebnom temom.

Visoki jubilej osam stoljeća franjevačke nazočnosti u gradu Šibeniku i 700 godina života na novoj lokaciji unutar gradskih zidina trebat će dobro osmisliti i pripremiti. Zato je puno toga već pripremljeno za proslavu jubileja pedeset godina kanonizacije najzaslužnijeg člana ovoga samostana sv. Nikole Tavelića. Ta će proslava svoj glavni dio imati u Šibeniku 21. lipnja 2020. Upravo o tome govore i ovogodišnje jaslice u crkvi sv. Frane u Šibeniku koja je ujedno i prvo i glavno Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića. Jaslice će svečano biti otvorene sat vremena prije Polnoćke.

Misna slavlja

Brojni vjernici će i ove godine sudjelovati u svetim misama bdjenja, polnoćkama ili misama zornicama blagdana Božića. U crkvi sv. Frane misa Polnoćka se slavi u pola noći, a na blagdan Božića svete mise su u 08.00, 10.30 i u 18.00 sati. Isti raspored svetih misa je i na drugi dan Božića, na sv. Stjepana.

Poseban raspored svetih misa je još i na Staru godinu kada vjernici zahvaljuju Bogu za dar vremena protekle godine i mole za novu godinu slavljem svete mise u 23.30.

Koncerti

U crkvi sv. Frane ovih blagdanskih božićnih dana održat će se nekoliko koncerata kroz tri nedjelje zaredom. Najprije će u nedjelju 22. prosinca koncert održati Komorni orkestar i zbor Glazbene škole Ivan Lukačić. Tjedan dana nakon toga koncert će održati HGU podružnica Šibenik „Šibenčani Božiću“. I konačno, uoči svetkovine Bogojavljenja, božićno liturgijsko razdoblje zajedničkim gala koncertom „Djetešće nam se rodilo“ zaključuju klape Skradinski buk i Bunari, te vokalni kvintet A vista.

OBJAVLJENO: 19.12.2019.

Aktualno

Održana prva kateheza o obitelji

U Godini obitelji redovnici samostana sv. Frane u Šibeniku u došašću organiziraju četiri susreta kateheza na temu braka i obitelji. U utorak 30. studenoga održana je prva adventska kateheza namijenjena […]

Kateheze o obitelji utorkom

Tijekom vremena došašća pozivamo vas na kateheze o obitelji. Namijenjene su u prvom redu bračnim parovima, ali i svim mladićima i djevojkama koji odgovorno razmišljaju o vezi, ljubavi i zaljubljenosti.  […]

Devetnica pred blagdan Bezgrješne

Crkva i samostan sv. Frane u Šibeniku – Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, njeguje višestoljetnu tradiciju veoma naglašenog kulta prema Blaženoj Djevici Mariji. Tome u prilog svjedoče i oltari […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti