Blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice u crkvi sv. Frane u Šibeniku


Članovi Vojske Bezgrešne i štovatelji Bezgrešne 27. studenoga 2020. proslavit će u crkvi sv. Frane u Šibeniku blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice. Ovaj blagdan se slavi na dan kada je sv. Katarina Laboure u viđenju primila na dar lik medaljice koju danas brojni vjernici diljem svijeta nose oko vrata i zovu je Čudotvorna medaljica. Na njoj je – tako je svetica vidjela – prikazana Gospa raširenih ruku iz čijih dlanova isijevaju zrake milosti. Uokolo svetica je vidjela natpis: “O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo”. 

Na drugoj strani medaljice je u sredini veliko slovo “M”. U slovo “M” usađen je križ. Ispod slova dva su srca: jedno ovijeno trnovim vijencem, a drugo probodeno mačem.

Svetica je nakon viđenja začula glas: “Daj napraviti medaljicu po ovom uzoru. Svi koji je blagoslovljenu budu nosili o vratu, primit će mnoge i velike milosti. Neizmjerne milosti primit će i oni koji budu s pouzdanjem nosili medaljicu.” Tu je zadaću s mnogo poteškoća uspjela ostvariti tek nakon dvije godine. Kad je medaljica bila izrađena i prodrla među vjernike, Blažena je Djevica preko nje činila mnoga čudesa te ju je pobožni puk nazvao “Čudotvorna medaljica”.

Crkva sv. Frane u Šibeniku od davnine promiče razne oblike pobožnosti u čast Blažene Djevice Marije. Dokaz tome su i brojne slike i kipovi s likom Bezgrešne. U novije vrijeme ovdje se okuplja i raste u duhovnosti sv. Maksimilijana Kolbea poveća grupa članova Vojske Bezgrešne. 

Osim redovitih mjesečnih formativnih susreta članovi Vojske Bezgrešne se okupljaju svakoga 27. u mjesecu u spomen na ovaj događaj iz 1830. u kojem je sv. Katarina primila na dar medaljicu s likom Bezgrešne. Na blagdan dvije su svete mise. Prije večernje svete mise, već od 16.00 sati članovi Vojske Bezgrešne mole sva otajstva svete krunice, uz prigodna razmatranja. Večernju svetu misu predslavi fra Ivan Bradarić, duhovni asistent Vojske Bezgrešne za Južnu Hrvatsku.

OBJAVLJENO: 24.11.2021.

Aktualno

Kad i Svetac zatreba pranje

Blagdan sv. Ante pustinjaka proslavljen je u crkvi sv. Frane u Šibeniku, gdje se njeguje stoljetni kult i štovanje mlađeg i poznatijeg njegova imenjaka, sv. Ante Padovanskoga. Uskoro će i […]

Proslavili smo blagdan Gospodinova Rođenja

Radosno slavimo ovaj blagdan mi koji smo se pripremali za njega, četverotjednim vremenom došašća. Mi koji smo kroz liturgiju slušali njegovu riječ: po proroku Izaiji – da pripravimo put; po […]

Bog ili ništa!

Boga možemo susresti jedino u vječnoj tišini, kaže kardinal Robert Sarah. Bog govori šutnjom i jedino šutnja može iskazati Boga. Jedino je tišina ono nešto iskonsko iz kojega sve izvire. I kada nije […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti