Blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice u crkvi sv. Frane u Šibeniku


Članovi Vojske Bezgrešne i štovatelji Bezgrešne 27. studenoga 2020. proslavit će u crkvi sv. Frane u Šibeniku blagdan Gospe od Čudotvorne medaljice. Ovaj blagdan se slavi na dan kada je sv. Katarina Laboure u viđenju primila na dar lik medaljice koju danas brojni vjernici diljem svijeta nose oko vrata i zovu je Čudotvorna medaljica. Na njoj je – tako je svetica vidjela – prikazana Gospa raširenih ruku iz čijih dlanova isijevaju zrake milosti. Uokolo svetica je vidjela natpis: “O Marijo, bez grijeha začeta, moli za nas koji se tebi utječemo”. 

Na drugoj strani medaljice je u sredini veliko slovo “M”. U slovo “M” usađen je križ. Ispod slova dva su srca: jedno ovijeno trnovim vijencem, a drugo probodeno mačem.

Svetica je nakon viđenja začula glas: “Daj napraviti medaljicu po ovom uzoru. Svi koji je blagoslovljenu budu nosili o vratu, primit će mnoge i velike milosti. Neizmjerne milosti primit će i oni koji budu s pouzdanjem nosili medaljicu.” Tu je zadaću s mnogo poteškoća uspjela ostvariti tek nakon dvije godine. Kad je medaljica bila izrađena i prodrla među vjernike, Blažena je Djevica preko nje činila mnoga čudesa te ju je pobožni puk nazvao “Čudotvorna medaljica”.

Crkva sv. Frane u Šibeniku od davnine promiče razne oblike pobožnosti u čast Blažene Djevice Marije. Dokaz tome su i brojne slike i kipovi s likom Bezgrešne. U novije vrijeme ovdje se okuplja i raste u duhovnosti sv. Maksimilijana Kolbea poveća grupa članova Vojske Bezgrešne. 

Osim redovitih mjesečnih formativnih susreta članovi Vojske Bezgrešne se okupljaju svakoga 27. u mjesecu u spomen na ovaj događaj iz 1830. u kojem je sv. Katarina primila na dar medaljicu s likom Bezgrešne. Na blagdan dvije su svete mise. Prije večernje svete mise, već od 16.00 sati članovi Vojske Bezgrešne mole sva otajstva svete krunice, uz prigodna razmatranja. Večernju svetu misu predslavi fra Ivan Bradarić, duhovni asistent Vojske Bezgrešne za Južnu Hrvatsku.

OBJAVLJENO: 24.11.2021.

Aktualno

Održana prva kateheza o obitelji

U Godini obitelji redovnici samostana sv. Frane u Šibeniku u došašću organiziraju četiri susreta kateheza na temu braka i obitelji. U utorak 30. studenoga održana je prva adventska kateheza namijenjena […]

Kateheze o obitelji utorkom

Tijekom vremena došašća pozivamo vas na kateheze o obitelji. Namijenjene su u prvom redu bračnim parovima, ali i svim mladićima i djevojkama koji odgovorno razmišljaju o vezi, ljubavi i zaljubljenosti.  […]

Devetnica pred blagdan Bezgrješne

Crkva i samostan sv. Frane u Šibeniku – Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, njeguje višestoljetnu tradiciju veoma naglašenog kulta prema Blaženoj Djevici Mariji. Tome u prilog svjedoče i oltari […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića

Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik

Naša Pravila privatnosti