Blagoslovljen novi postament za sliku sv. Nikole Tavelića


Deveti i posljednji dan Velike deventice pred blagdan sv. Nikole Tavelića predslavio je u petak 10. studenoga fra Martin Jaković, vikar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Tijekom slavlja je blagoslovljena nova prijenosna pala s najstarijim likovnim prikazom sv. Nikole Tavelića iz 16. stoljeća. Palu ili svečani okvir za sliku izradio je akademski grafičar Hrvoje Ljubić iz Zagreba.

Na početku svete mise sve prisutne je pozdravio rektor svetišta i gvardijan šibenskog samostana sv. Frane. Fra Ivan je, uvodeći u blagoslov vjernicima protumačio kako je ovaj čin samo nastavak stoljetne brige franjevaca ovoga samostana koji su zbog svoje brige ponajprije za nove naraštaje redovnika ali i za vjernike, za njihovu duhovnu, ali i kulturnu i znanstvenu izobrazbu nabavljali i od propadanja sačuvali vrijedne predmete. „Veliko mnoštvo inkunabula, manuskripta i starih pergamena svrstavaju našu samostansku knjižnicu među najvažnije u Hrvatskoj. Manuskripti iz 11. stoljeća. Tekst „Šibenske molitve“. Vrijedni gotički relikvijari. Najstarije izvorno sačuvane orgulje u Hrvatskoj. Brojna umjetnička djela vrhunskih majstora.“ Ali u duhovnome smislu, nastavio je fra Ivan, kao glavno i najvažnije naslijeđe i baštinu, samostan sv. Frane u Šibeniku dobio je svetački lik prvoga hrvatskoga kanoniziranoga sveca, misionara, jeruzalemskog mučenika, redovnika, Nikole Tavilića. Fra Ivan je ovaj detalj argumentirao: „Nikolu Tavilića danas štujemo kao sveca zahvaljujući činjenici, da su upravo fratri ovoga samostana izgradili, njegovali, sačuvali i prenijeli kult o sv. Nikoli Taviliću – moleći se i preporučujući njemu, slaveći svake godine spomen njegove mučeničke smrti o čemu svjedoči manuskript iz 1411. godine „Breviarium francescanum“, na čijoj 75 stranici, upravo na dan 14. studenoga, se nalazi prijepis izvješća o mučeničkoj smrti koje je poslano iz Jeruzalema u Šibenik. Zatim,  zahvaljujući obući sveca koja je danas jedina sačuvana relikvija. Zahvaljujući propagandi koju su fratri vršili putem slika – likovni prikaz „Nepoznatoga autora“ ulje na platnu iz 16. stoljeća najstariji je i dakako najvrjedniji dar što nam fratri ovoga samostana sačuvaše i preniješe“.

Upravo je ta slika danas dobila svoj novo ukrasno ruho, novi okvir. Postavljena u lijepo ukrašenu prijenosnu palu, danas dobiva jedan novi naglasak svečanosti i svetosti – pomalo potisnute i zaboravljene.

Zahvaljujući svima koji su doprinijeli ovom važnom projektu fra Ivan je ponajprije spomenuo umjetnika Hrvoja Ljubića iz Zagreba. On je prema ideji fratara samostana sv. Frane u Šibeniku okrvir uredio tako da je ukrasio četiri strane okvira s četiri reljefa, četiriju gradova značajnih za život sveca. Ponajprije tu je Šibenik kao mjesto svečeva rođenja. Nakon toga vidi se reljef staroga bosanskoga grada kao podsjetnik na 12 Nikolinih godina provedenih u Bosni. Treća slika je Jeruzalem, kao mjesto svjedočanstva za Krista do mučeničke smrti a četvrta je Rim gdje je 21. lipnja 1970. potvrđena Nikolina svetost. Umjetnik je dodao četiri kamena, svaki sa po jednog od ovih mjesta i formirao ih u znak križa. Tu su i natpisi: s prednje strane, uz reljefe stoji i opis, a u dnu zaziv: „Sveti Nikola Taviliću, moli za hrvatski narod“. I sa zadnje: tekst jedne od najpoznatijih pjesama u čast sv. Nikoli Taviliću autora dr. Josipa Andrića: „Mučeniče, Kristov jeruzalemski…“

Rektor šibenskoga svetišta je također zahvalio i ostalim osobama zaslužnim za realizaciju ovog projekta: braći samostana sv. Frane u Šibeniku koji su prepoznali vrijednost ovoga projekta i podržali ga; fra Tomislavu Glavniku za stručnu pomoć i savjete kod pripreme i izrade; Vladi Rukavina za kamen koji je donio s mjesta stradanja u Jeruzalemu, s lokacije Jaffina vrata; fra Igoru Horvatu za kamen iz Rima.

Na osobit način zahvale je fra Ivan uputio Upravi svoje provincije: „Mnogopoštovani oče Martine, molim Vas prenesite najiskrenije zahvale nas fratara samostana sv. Frane u Šibeniku i svekolikog puka šibenskog za pokroviteljstvo koje ste vi članovi Definitorija Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, a na taj način možemo reći i sva braća naše Provincije, dali u ovom projektu u smislu doniranja većinskog dijela iznosa“.

Nakon toga fra Nikola Šantek, tajnik Provincije otkrio je veličanstveni okvir sa najstarijim likovnim prikazom sv. Nikole Tavilića. Potom je fra Martin blagoslovio.

Uslijedila je sveta misa koju je predslavio fra Martin Jaković, koji je, osvrćući se na dnevna čitanja i parabolu o „mudrom upravitelju“ istaknuo kako „Bog ima u nas veliko povjerenje kada nam daje upravu. Stvorio nas je kao ljude, darovao nam život, dao nam je razumnu i slobodnu ljudsku narav. Darovao nam je zdravlje i sposobnosti za raznolika djela. Veliko povjerenje pokazuje Bog time što nekim ljudima povjerava da upravljaju zajednicama, vladaju narodima, državama, Crkvom. Sve to i još mnogo toga Bog nam je povjerio iako je unaprijed znao da nećemo biti uvijek dobri upravitelji. Sve naše nedostatke spreman je okrenuti na dobro ako samo bude vidio da se trudimo opravdati iskazano povjerenje.

Nakon svete mise vjernici su s velikim zanimanjem promatrali ovaj uistinu jedinstveni umjetnički rad iznimne povijesne vrijednosti u kojem je na izvanredan način spojeno staro i novo.

OBJAVLJENO: 11.11.2017.

Aktualno

Zaključena 2020. godina

SLAVLJEM SVETE MISE ZAHVALNICE ZAKLJUČENA GRAĐANSKA GODINA Ispraćaj građanske godine u Crkvi se obilježava slavljem posljednje svete mise Zahvalnice. To je prigoda da se uz pjevanje himna Tebe Boga hvalimo, […]

Blagdanski raspored

Na Badnjak svete mise su po sljedećem rasporedu: 08.00 – misa zornica 18.00 – misa bdjenja 20.00 – misa “polnoćka” Ispovijed je od 08.00 do 12.00 sati. Na blagdan Božića, sv. Stjepana […]

Svetkovina Bezgrešnog začeća 2020.

Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena 8. prosinca u drevnoj crkvi sv. Frane u Šibeniku. Misu za članove Vojske Bezgrešne predslavio je fra Josip Ivanović iz Splita […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik