U Šibenik stigao kip sv. Nikole Tavelića


Na prostoru gdje će se u nedjelju, 21. lipnja s početkom u 10 sati održati svečano euharistijsko slavlje u prigodi proslave velikoga jubileja 50 godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića postavljen je svečev kip. Ovo djelo akademskog kipara Vida Vučaka u Šibenik je dopremljeno u subotu, 20. lipnja u prijepodnevnim satima, a postavljeno nešto prije podne.

U vrijeme postavljanja kipa, slučajno se našao i šibenski biskup Tomislav Rogić, te je rado podijelio svoj prvi dojam.

„Providnost je htjela da budem slučajno kad je došao kip sv. Nikole Tavelića, i tome se iskreno veselim, kao i da upoznam autora. Prvi dojam vatre, križa i Nikolinog svjedočanstva ovaj kip doista uprisutnje, te poziva i na križ i na žrtvu“.

Rektor Nacionalnoga svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić koji je također sudjelovao u skidanju kipa s kamiona i postavljanju na postolje, nije krio zadovoljstvo realizacije projekta proslave jubileja, čiji dio je i postavljanje svečeva kipa u Jeruzalemu.

Sveti Nikola Tavelić iz svoga rodnoga Šibenika sa proslave odlazi u Jeruzalem na mjesto mučeničke smrti. Na taj način Hrvati uzvraćaju svome sunarodnjaku na toj divnoj žrtvi i svjedočanstvu koje dao, a ova gesta spomenika ostat će sjećanje na to, rekao je fra Bradarić.

Postavljanje kipa u Šibeniku bila je prigoda upoznati i autora, akademskog kipara Vida Vučaka.

Govoreći o inicijativi, istaknuo je kako ga je inicijator ovoga projekta fra Tomislav Glavnik odveo u Svetu zemlju, te mu pokazao lokaciju gdje bi kip trebao biti postavljen.

„Nakon što sam vidio lokaciju, odlučio sam se za ovo kompoziciju. Sv. Nikola u jednoj ruci drži križ, a drugom pokazuje na taj križ i govori: u ime tog križa se živi, a ako treba i umire. Vatra u njegovu habitu je simbol njegovog mučeništva. Na taj način je zaokružena poruka koju on nama šalje i danas“ kratko je autor pojasnio svoje djelo. O dojmu ove privremene lokacije za euharistijsko slavlje, Vučak je rekao kako je kip zaživio u ovom ambijentu, te se nada pozitivnim kritikama.

Kao što je i najavljeno, kip će na kraju nedjeljnoga euharistijskog slavlja blagosloviti biskup Rogić, a potom će biti otpremljen u Svetu zemlju, gdje će na svečev blagdan 14. studenoga biti postavljen u parku uz dvoranu Posljednje večere na Sionu u Jeruzalemu, uz samostan koji je bio posljednje obitovalište sv. Nikole prije mučeničke smrti.

(tekst i foto: Marija Belošević)
OBJAVLJENO: 20.6.2020.

Aktualno

On i danas čini čuda

Dan nakon proslave velikoga jubileja, u ponedjeljak 22. lipnja Nacionalno svetište sv. NIkole Tavelića ispunilo je više od 150 vjernika iz župe sv. Mateja, ap. Split-Ravne njive pod vodstvom župnika […]

Hodočasnici sv. Nikoli

Nakon središnjega događanja Velikoga jubileja 50 godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića, organizatori ne kriju radost zbog činjenice kako je sve proteklo dostojanstveno, za što zahvaljuju u prvom redu dragom […]

Duhovna povezanost Jeruzalema sa Šibenikom

Na 50. obljetnicu kanonizacije sv. Nikole Tavelića, u nedjelju, 21. lipnja kustos Franjevačke kustodije Svete Zemlje i definitori sudjelovali su u Delegaciji Svete Stolice za Palestinu i Jeruzalem na misnom […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavilića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik