Poziv na slavlje Tavelićeva jubileja


Poziv na slavlje jubileja pedesete obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića u Šibeniku 21. lipnja 2020.

IMAMO SVECA!

Proslava jubileja pedesete obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića, franjevca, mučenika, Šibenčanina i prvog hrvatskog kanoniziranoga sveca, nakon trogodišnje priprave dolazi k svome cilju. Na isti dan kao i prije pedeset godina kada je papa Pavao VI., na oduševljenje cijeloga hrvatskog naroda u domovini i iseljeništvu, proglasio svetim Nikolu Tavelića, u Šibeniku će se u nedjelju 21. lipnja 2020. slaviti zahvalno euharistijsko slavlje u povodu pedeset godina kanonizacije. Svetu misu predslavi nuncij u Republici Hrvatskoj Mons Giorgio Lingua.

Glavno euharistijsko slavlje odvijat će se na trgu uz crkvu sv. Frane i Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u nedjelju 21. lipnja 2020. uz izravni televizijski prijenos na HTV1 od 09.58. Također, ista televizija na prvom programu emitirat će dokumentarni film o našem svecu u znakovitom terminu, u 21.06.

U nastavku je detaljan opis i raspored slavlja u nedjelju 21. lipnja u šibenskom svetištu sv. Nikole Tavelića:

09.00 do 09.05 – Zvone sva šibenska zvona

09.10 do 09.40 – Uvodni molitveni program koji se sastoji od pobožnosti sv. Nikoli Taveliću

09.40 do 09.50 – Upute za slavlje i pozdravi

09.50 do 09.55 – Zvone sva šibenska zvona

09.58 – Uključenje Hrvatske televizije i početak prijenosa

Procesija je posložena na rivi ispod katedrale. Prolazi rivom do ulice Vladimira Nazora, prelazi preko parka i dolazi na Trg Ivana Gorana Kovačića gdje je uređen prostor za slavlje svete mise.

Važne napomene:

  1. Ulazna procesija za svetu misu počinje u 10.00 sati.
  2. Zbog slaganja procesije potrebno je doći barem petnaestak minuta ranije.
  3. Liturgijska boja je crvena. Biskupi i provincijali te još tridesetak svećenika imat će misnice a ostali svećenici neka u pričuvi imaju crvenu štolu.
  4. Oblačenje za procesiju i misu je u katedrali.
  5. Zona oko svetišta i katedrale je zatvorena za promet.
  6. Sveta misa završava procesijom u samostanu svetog Frane.

Ovogodišnje slavlje pedesete obljetnice kanonizacije svetog Nikole Tavelića odvija se pod geslom “Sveti budite jer ja sam svet” (1Pt 1, 16). Neka nam sveti Nikola Tavelić, prvi hrvatski kanonizirani svetac, bude primjer ustrajnog i zauzetog rasta u vjeri i zagovornik kod Boga u teškim trenucima života.

Šibenik, 17. lipnja 2020.

fra Ivan Bradarić, gvardijan,
rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku

OBJAVLJENO: 17.6.2020.

Aktualno

On i danas čini čuda

Dan nakon proslave velikoga jubileja, u ponedjeljak 22. lipnja Nacionalno svetište sv. NIkole Tavelića ispunilo je više od 150 vjernika iz župe sv. Mateja, ap. Split-Ravne njive pod vodstvom župnika […]

Hodočasnici sv. Nikoli

Nakon središnjega događanja Velikoga jubileja 50 godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića, organizatori ne kriju radost zbog činjenice kako je sve proteklo dostojanstveno, za što zahvaljuju u prvom redu dragom […]

Duhovna povezanost Jeruzalema sa Šibenikom

Na 50. obljetnicu kanonizacije sv. Nikole Tavelića, u nedjelju, 21. lipnja kustos Franjevačke kustodije Svete Zemlje i definitori sudjelovali su u Delegaciji Svete Stolice za Palestinu i Jeruzalem na misnom […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavilića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik