Hodočasnici sv. Nikoli


Nakon središnjega događanja Velikoga jubileja 50 godina od kanonizacije sv. Nikole Tavelića, organizatori ne kriju radost zbog činjenice kako je sve proteklo dostojanstveno, za što zahvaljuju u prvom redu dragom Bogu, kojemu ide i zahvala za vrijeme koje je kao što se moglo čuti „bilo taman“.

Zasigurno će se neki baviti i mišlju o brojkama.

Da, to je jedno zanimljivo, a opet uvijek jako „Klisko“ područje.

Nikada se nije krilo da se očekuje mnoštvo vjernika. O tome je osobito posljednjih dana tijekom popratnih događanja trodnevne priprave često govorio i šibenski biskup Tomislav Rogić. Najava je bilo mnogo iz raznih dijelova Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine, iseljeništva. No, sve je zaustavila korona.

Ipak, valja naglasiti kako je euharistijskom slavlju nazočio lijep broj vjernika koji su, poštujući preporuke, ispunili prostor na Trgu Ivana Gorana Kovačića, zatim Trg Nikola Tomasea, crkvu sv. Frane i klaustar te park. Tako možemo doći i do broja koje tisuće.

Hodočasnici sv. Nikoli bili su i nadbiskupi i biskupi predvođeni apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj, kao i franjevci konventualci iz različitih samostana diljem Hrvatske te iz Slovenije. Nazočni su bili i predstavnici klera iz Bosne i Hercegovine, a dakako najbrojniji svećenici koji djeluju na području Šibenske biskupije.

Posebno zapažena bila je skupina vjernika koja je iz Zagreba pristigla u organizaciji mjesečne revije „Veritas“, skupina vjernika koja se okuplja oko crkve sv. Frane u Splitu, vjernici iz Tribunja i Vodica pristigli ribarskim brodom, te skauti Šibenske biskupije. Na proslavi u Šibeniku našla se i skupina članova Hrvatskoga liječničkog katoličkog društva.

Više stotina vjernika došlo je iz raznih župa Šibenske biskupije. K tome treba pribrojati i mnogo njih koji su došli u privatnoj organizaciji, čak iz Austrije.

Nakon euharistijskog slavlja, mnogi hodočasnici su razgledali i Muzej sv. Frane, te se okrijepili u klaustru samostana.

OBJAVLJENO: 22.6.2020.

Aktualno

Porcijunkula 2021.

PROSLAVA BLAGDANA GOSPE OD ANĐELA U SAMOSTANSKOJ CRKVI SV. FRANE U ŠIBENIKU Popularna „Porcijunkula“ svečano će biti proslavljena i u crkvi sv. Frane u Šibeniku. Zbog mogućnosti dobivanja potpunog oprosta […]

Dan djedova i baka

U nedjelju obilježavamo Prvi svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Papa Franjo je u nedjelju 31. siječnja 2021. proglasio Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, i […]

Rič, dvi Župniku na odlasku

Svetkovina sv. Petra i Pavla veoma je svečano proslavljena u župi sv. Petra u Šibeniku gdje djeluju redovnici franjevci konventualci. Ova je proslava bila ujedno i oproštaj od župnika fra […]

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića


Trg Nikole Tomasea 1, 22000 Šibenik

Tel. 022 201 480, Fax. 022 201 481

Web. svetiste-sibenik.hr

Email. info@svetiste-sibenik.hr

Facebook. Sveti Frane Šibenik