Godišnje izvješće za 2017. godinu

Zahvalni smo Dobrome Bogu za proteklu 2017. godinu i samo i jedino Njemu prikazujemo svaku zaslugu i darujemo svaku pohvalu, a za propuste i loše učinjene stvari prihvaćamo primjedbe.

Općenito

Bratstvo samostana sv. Frane u Šibeniku čine tri fratra: fra Ivan Bradarić, gvardijan; fra Augustin Kordić, vikar samostana i fra Ivan Penava.

Fratrima je na četverogodišnju upravu (2014.-2018.) povjeren drevni samostan sv. Frane koji će 2020. slaviti sedamsto godina svoga postojanja unutar gradskih zidina, a na staroj lokaciji „Psare“ prije toga je postojao možda još iz vremena sv. Frane. Svakako, ovo je jedan od prvih franjevačkih samostana u Hrvatskoj. Ujedno, to je vjerojatno i najstarija crkvena institucija koja u Šibeniku djeluje u kontinuitetu. To našu službu dodatno uozbiljuje i čini je odgovornijom. Uz njega je i crkva sv. Frane posvećena 1423. godine. Crkva je od 1970. od hrvatskih biskupa proglašena za „Prvo i glavno Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića“. U novije vrijeme tu je i Muzej sv. Frane.

Od pastoralnih aktivnosti fratri svaki dan slave dvije svete mise: u 08.00 i u 18.00 (19.00). Zbog većeg dolaska vjernika nedjeljom, uz ove dvije svete mise je i u 10.30. Fratri redovito ispovijedaju svaki dan uz svete mise, a izvan vremena po pozivu vjernika. Osobito su velike gužve za blagdane, kao što je priprema za Božić ili Uskrs kada se u svetištu ispovjedi i do 1000 vjernika. Osobito za ispovijed i duhovne razgovore vjernici traže fra Augustina Kordića.

Fratri svojom posebnom misijom shvaćaju vodstvo grupa kroz svetište kojom prilikom je moguća prava evangelizacija vjernika i turista.

Fratrima je biskupija povjerila pastoralnu skrb u župi sv. Petra – Vidici. Župnik je fra Ivan Penava.

Hrvatsko nacionalno svetište, odnosno samostan je 27. veljače bio inicijator i osnivač Organizacijskoga odbora koji će pripravljati trogodišnje razdoblje za proslavu jubileja: 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića, prvog hrvatskog kanoniziranog sveca. Isti dan je oformljen i Izvršni odbor, odnosno operativna i radna skupina.

Interesne skupine – franjevački apostolat

Pri samostanu od davnine djeluje Franjevački svjetovni red koji trenutno broji 30 sa zavjetima, 7 u novicijatu i 7 u postulaturi te nekoliko simpatizera. Duhovnik je fra Augustin Kordić. Svi članovi se sastaju jednom mjesečno, a po formativnim grupama i više puta mjesečno. Osobito su aktivne karitativna i misijska sekcija.

Od 2014. i formalno postoji Vojska Bezgrešne. Članova je sedamdesetak, a sastaju se jednom mjesečno te između toga prema potrebama i aktivnostima. Duhovnik je fra Ivan Bradarić.

Pri samostanu i crkvi djeluju dva zbora. Zbor sv. Frane koji broji oko 25 članova animira svete mise nedjeljom i blagdanima u 10.30 te brojne pobožnosti. Voditelj zbora je Branko Lovrić Caparin. Zbor mladih sv. Frane broji oko 10 članova. Oni animiraju svetu misu nedjeljom i blagdanima u 18.00 sati.

Za bolju liturgiju brine se grupa čitača koja broji desetak vjernika. Oni se redovito za nedjeljnu liturgiju pripremaju u srijedu navečer pod vodstvom fra Ivana Bradarića.

Liturgijski i duhovni dio

Protekla godina je, kako to i priliči za jedno svetište obilovala raznim liturgijskim i duhovnim sadržajima. Zanimljivo je da je za potrebe raznih slavlja u svetištu tijekom prošle godine propovijedalo oko 25 svećenika iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Pobožnost prvih petaka redovito okuplja veći broj vjernika koji se ispovijedaju. Zna biti između do 200 vjernika koji taj dan prime svetu pričest. Tijekom cijele godine podijeljeno je skoro 40.000 pričesti.

Korizmena duhovna obnova bila je dobro primljena i u skladu s onim što su vjernici već navikli imati: ispovijed, pobožnost križnoga puta, molitve s fratrima i pobožnost Milosrdnom Isusu.

Proslava 100. obljetnice ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi (13. svibnja) i Regionalni susret VB, Južna Dalmacija bili su prigoda da obnovimo našu privrženost nebeskoj Majci.

Trinaest utoraka pred blagdan sv. Ante pobožnost je koja okuplja najveći broj vjernika tijekom godine. Poznati propovjednici, dobro pripremljena liturgija i pobožnost i naravno, svetac cijeloga svijeta, dobar su mamac brojnim štovateljima sv. Ante.

Mi franjevci konventualci rado ističemo jednog od najznačajnijih svetaca našega vremena. To je sv. Maksimilijan Kolbe. Ove smo godine također slavili svečano njegov blagdan i 100 g. VB.

Velika devetnica pred blagdan sv. Nikole Tavelića. Dio je našega redovitog programa a dijelom se uklapa u prvu pripravnu godinu jubileja 50. Propovijedali su odabrani svećenici, a šesti petak je svetu misu predvodio i propovijedao naš biskup, Mons Rogić.

Ne možemo izostaviti glavnog patrona naše crkve, a to je sv. Frane. I ove godine smo se pripremali devetnicom, koju su propovijedali redovnici ovoga samostana, a na blagdan je svetu misu predslavio don Mladen Parlov.

Blagdan sv. Nikole Tavelića je također svečano proslavljen, unatoč lošem vremenu. Okupilo se mnoštvo vjernika, a cijelu svetu misu i molitvu prije mise prenosila je izravno Televizija Laudato, kao i radio postaja Radio Marija, kao i kroz svih devet petaka. Večernju svetu misu u koncelebraciji tridesetak svećenika predslavio je dubrovački biskup Mons Mate Uzinić.

Svetu misu zahvalnicu u Hrvatskom nacionalnom svetištu, u nedjelju nakon blagdana sv. Nikole Tavelića, predslavio je fra Ivan Bradarić rektor svetišta. Ovim slavljem zaključena je i prva pripravna godina za veliki jubilej 2020.

Na dan smrti, 23. studenoga, slavljena je sveta misa zadušnica za biskupa fra Jeronima Miletu o 70. obljetnici smrti. Predvodio biskup Rogić.

Neizostavna je i devetnica Bezgrešnoj koju su posebno animirali i molitveno u njoj sudjelovali članovi Vojske Bezgrešne. Devetnicu su predvodili redovnici ovoga samostana, a trodnevnicu i blagdan je predvodio don Žarko Ošap – župnik u Banja Luci i nacionalni duhovni asistent VB za BiH.

Advent u svetištu i ove godine je privukao mnoge vjernike bogatim programom, a Božić je mnoge vjernike, osobito one najmlađe, priveo do naših raskošnih jaslica.

Hodočasnički dio

Tijekom prošle godine mnoge su grupe vjernika prošle kroz naše svetište. Ne mislim na turiste, nego isključivo na hodočasnke. Hodočastile su biskupije, kao što je to slučaj s tradicionalnim godišnjim hodočašćem Zadarske nadbiskupije. Hodočastile su župe, kao na primjer iz Široki Brijeg, odnosno iz sela Dobrković gdje je filijalna crkva posvećena sv. Nikoli Taveliću, ili upravo iz župe sv. Nikole Tavelića iz Rijeke i mnogi drugi. Hodočastile su škole, kao što je slučaj sa učenicima i nastavnicima šibenske OŠ Petra Krešimira IV. sa Šubićevca. Bilo je preko 350 učenika od 1. do 6. razreda. Spomenimo i učenike Gimnazije iz Sinja sa svojim profesorima. Ili dvejstotinjak ministranata dubrovačke biskupije s biskupom Uzinićem. Hodočastile su grupe časnih sestara, bogoslova, franjevačkih novaka… Hodočastile su manje grupe, obitelji, pojedinci.

Svi su oni htjeli bolje upoznati našega prvog kanoniziranog sveca, moliti njegov zagovor i Bogu zahvaliti za sva dobročinstva.

Znanstveni dio

Naš samostan i svetište bili su mjesto gdje su Šibenčani dolazili poslušati dobra predavanja.

Predavanje prof. Domagoja Volarevića na temu najstarije liturgijske knjige u Hrvatskoj „Liber sequentiarum et sacramentarium“ održano je u petak 27. siječnja u sklopu manifestacije „Noć muzeja“.

U sklopu priprave za jubilej 100 fatimskih ukazanja, fra Ivan Bradarić je održao predavanje na temu: „Analiza Fatime – Gospine tajne i poruke“.

Nakon večernje svete mise 22.08. 2017. – utorak u crkvi je održana tribina „Katolički svećenici žrtve totalitarnih i autoritarnih režima“ a u povodu „Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“ (23. kolovoza).

Vrhunac znanstvenog vida predstavljanja ovoga samostana bio je Međunarodni znanstveni skup o sv. Nikoli Taveliću održan 20. i 21. listopada u Šibeniku. Petnaestak predavača i isto toliko tema osvijetlile su nam lik sveca, vrijeme u kojem je rođen i djelovao, ali i neke druge teme.

Još dva predavanja u adventu na temu došašća i Božića održali su redovnici ovoga samostana.

Kulturni dio

Izložba „Put sandala“ izrađena i postavljena još 2016. tek je u ovoj godini izišla iz Šibenika na turneju te je obišla nekoliko mjesta. U siječnju u Zagrebu u sklopu održavanja TPT, a zatim u župi sv. Ante. U veljači Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu. Nakon toga je bila u Sisku u biskupiji; u Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini i na koncu, u lipnju u Tomislavgradu (BiH).

Dvije izvedbe mjuzikla „Život za život“, u Vodicama i Drnišu 6. i 7. svibnja.

Tijekom prošle godine u crkvi i samostanskom dvorištu održano je desetak koncerata. Nekoliko koncerata na orguljama, zatim nastupi Komornog orkestra Šibenik, Zbora glazbene škole Ivan Lukačić, Zbora Kolo te nekoliko koncerata u organizaciji Grada.

U drugi petak velike devetnice, u Muzeju sv. Frane otvorena je izložba „Jeruzalemski hodočasnik“. Izložba kroz niz od pedesetak fotografija velikog formata i nekih drugih predmeta prati itinerarij hrvatskog hodočašća u Svetu zemlju koje je 1937. godine predvodio zagrebački nadbiskup koadjutor Alojzije Stepinac i koji je tom prigodom posvetio oltar u čast sv. Nikoli Taveliću.

Karitativna djelatnost

Budući da mi nismo župa i nemamo institucionalno uređeno djelovanje Caritasa, ipak ova zajednica brine, duhovno i materijalno skrbi o dvadesetak naših građana u potrebi. Najčešće ih pomažemo sredstvima koja vi darujete u škrabicu „Kruh sv. Ante“.

Valja istaknuti i ove akcije: Prikupljali smo pomoć Crkvu i narod u Bosne i Hercegovine. Prikupljeno je 3.520 kn. Na Veliki petak sva prikupljena milostinja u iznosu 5.020 kn proslijeđena je za potrebe Svete Zemlje.

Na Misijsku nedjelju članovi FSR su prikupljali novčana sredstva za misije od prodaje kolača. Sakupili su i proslijedili preko 5.000 kn. Također, članovi FSR su u akciji „Kruh sv. Elizabete“ prikupili nekoliko kutija potrepština i 2.050 kuna za potrebe šibenskog Caritasa.

Materijalni dio

Za potrebe svetišta a u vidu zaštite najstarije slike i likovnog prikaza sv. Nikole Tavelića, rad nepoznatog umjetnika iz 16. stoljeća, u Zagrebu je izrađen podest ili prijenosna pala, rad akademskog grafičara Hrvoja Ljubića.

Ministarstvo kulture postavilo je vrlo vrijedan protuprovalni, vatrodojavni i video sustav u Knjižnicu, muzej, crkvu i samostan.

Hodočašća u organizaciji Svetišta

Za štovatelje sv. Ante organizirali smo 11. ožujka jednodnevno hodočašće u Padovu.

Bili smo suorganizator hodočašća u Lurd i Fatimu 21. do 29 svibnja u povodu 100 obljetnice ukazanja u Fatimi.

U povodu 100 obljetnice osnutka Vojske Bezgrešne hodočastili smo u Zagreb na Nacionalni susret.

1. Slavlja u katedrali

Katedrala je naša matična župa. Tamo redovito odlazimo na velike blagdane. Nekoliko puta godišnje zatvaramo crkvu i samostan i sve vjernike preusmjeravamo prema katedrali. Tako je bilo i protekle godine. Redovito odlaze sva trojica redovnika ovoga samostana a sudjelujemo također i na mjesečnim rekolekcijama sa svećenicima biskupije.

Slavili smo procesiju u nedjelju na Cvjetnicu; slavili smo svetu misu posvete ulja na Veliki četvrtak; slavili sv. Jakova; bili smo na svetoj misi na Tjelovo i kasnije na tjelovskoj procesiji. Na blagdan sv. Mihovil, u procesiji i na misi. Ali isto smo učinili i na blagdan sv. Lovre i na Malu Gospu.

Tijekom protekle godine slavili smo u našoj crkvi uz dopuštenje katedralnoga župnika i župnikâ mladenaca pet vjenčanja.

Zahvale

Zahvaljujemo dobrome Bogu koji nas nadahnjuje i daje nam da možemo ovako duboko, široko i bogato djelovati, sve na zasadama naših predšasnika kojima smo jako zahvalni jer su svoje živote ugradili u apostolat koji mi nastavljamo. Zahvaljujemo što možemo propovijedati Trojedinoga Boga i štovati nebesku Majku – Bezgrešnu.

Zahvaljujemo vama, dragi vjernici, koji volite sv. Franu, njegov zanos i oduševljenje; sv. Antu i njegovu k’o ljiljan čistu dušu; sv. Nikolu Tavelića, odvažnog borca za dostojanstvo Imena Isusova i vjere kršćanske; sv. Maksimilijana Kolbea, apostola našega vremena, sv. Josipa, sv. Stjepana, sv. Klaru, sv. Elizabetu… Daj Bože, da ponešto od toga i u nama današnjim fratrima prepoznate. Ili, još bolje, molimo vas: molite za nas da nam se Bog smiluje i udijeli nam: Franjinu poniznost, Antinu evanđeosku učenost; Nikolinu odanost i Kolbeovu vatrenost. Ili, još bolje, da prepoznamo ono što je nama Bog dao i to prenesemo i predamo vama.

O planovima za slijedeću godinu ne bih sada. Moglo bi potrajati, a koliko god je dobro stvari na vrijeme pripremati, poželjno je ipak pustiti i Božjoj providnosti da kaže svoje.

Hvala svima, i blagoslovljeno vam bilo novo ljeto!

U Šibeniku, 31. 12. 2017.
Fra Ivan Bradarić, gvardijan

OBJAVLJENO: 31.12.2017.

Održan sastanak Izvršnog odbora „Jubilej 2020.“

Na početku druge pripravne godine za jubilej pedeset godina od kanonizacije prvoga hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića, održan je drugi sastanak Izvršnog odbora priprave ovog značajnog jubileja.

Hodočašće u Padovu 2018.

Kao duhovnu pripravu za 13. utoraka sv. Anti organiziramo hodočašće “Putovima svetog Ante” u Padovu, Arcellu i Camposampiero, u subotu 17. ožujka 2018. godine.

Drugačiji doček nove godine

Stara godina ispraća se dostojanstveno i uz zahvalu Bogu koji je vladar vremena i koji nam ga je darovao, rekao je fra Ivan Bradarić koji je predslavio svetu misu na prijelazu iz stare u novu godinu.

Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavilića

Trg Nikole Tomasea 1